ZDRAVIE

Dajme telu voľnosť. Ide aj o zdravie!

dajme-telu-volnost-ide-aj-o-zdravie

KRÁČAME S MÓDOU A TO ZA KAŽDÚ CENU. NAPOKON, AKÝ BY MALO VÝZNAM TRÁPIŤ SA PRED LETOM S POSTAVOU, KEĎ JEJ NEUMOŽNÍME VYNIKNÚŤ. A VYNIKNE V ÚZKOM, TESNOM, TEDA MINIMALISTICKOM OBLEČENÍ A PREDVÁDZAJÚ SA V ŇOM DIEVČATÁ, MLADÉ ŽENY I TIE, KTORÉ SA CÍTIA MLADO. KEBY MALI ÚPRIMNE POVEDAŤ, ČI JE TO OBLEČENIE AJ POHODLNÉ, URČITE BY VÁHALI. ČO NA TO HOVORIA LEKÁRI?

Sťahovacie nohavičky

Podľa lekárov je dnešné vrchné či spodné oblečenie žien vlastne korzetom 21. storočia. V korzete sa nielenže nedá poriadne dýchať, ale prináša i ďalšie komplikácie. Sťahovacie nohavičky si kupujeme na stiahnutie bruška, ale neuvedomujeme si, že spodná časť bruška potom vytláča kyseliny do pažeráka, čo vedie k páleniu záhy a neskôr i k podpore vzniku zápalov a vredov. Sťahovacie body a korzety, ktoré pevne zvierajú žalúdok a bránia bránici naplno dýchať. Vedie to k hyperventilácii (zrýchlené a prehĺbené dýchanie), k záchvatom paniky a z toho spôsobeným záchvatom kašľa, či kýchania.

Napevno zapnuté nohavice

Priliehavými džínsami, o jedno až dve čísla menšími, zas riskujeme kýlu (herniu) a ochorenie  meralgia paresthetica – ide o postihnutie nervu vedúceho z panvy do stehnového svalu a prejavuje sa brnením a pálením nôh. Mužom v napevno zapnutých nohaviciach hrozí hlavne kýla a majú problém s pálením záhy.

Natesno uviazané kravaty

Muži v niektorých povolaniach denne nosia viazanky a musia byť uviazané tak, aby vyzeral elegantne. To môže byť neskôr na škodu. Títo muži sú náchylnejší na očné ochorenia, závrate, bolesti hlavy i ramena. Je to spôsobené tlakom na krčnú žilu a  obmedzením prúdenia krvi do mozgu i zvýšeným napätím v hlave a ramenách.

Priliehavé nohavičky a tangá

Pri tejto bielizni sa riskuje zápal močového mechúra, plesňová infekcia a u mužov neplodnosť. Navyše, vyrobené sú z nevzdušných syntetických materiálov, ktoré zadržiavajú vlhkosť a vznik kožných ochorení. Pre baktérie je teplé a vlhké prostredie najvhodnejšie. Tangá sú síce veľmi sexi, ale tento malý kúsok spodnej bielizne ľahko nasaje vlhkosť i baktérie a potom sa bez problémov dopravia až do vagíny, kde vznikne zápal.

Muži sú tiež v ohrození, veľmi vypasované spodky, najmä boxerky, spôsobujú prehriatie semenníkov, čím klesá testosterón a produkcia spermií, to je i častým dôvodom mužskej neplodnosti. 

Úzke a tesné topánky

Vybočené palce na nohách sú daň za štýlové úzke ihličky, v ktorých vyzerá noha síce elegantne, ale nie je to adekvátne bolesti ani pohľadu na zdeformované nohy po rokoch.

Deformácia býva niekedy dedičná, ale urýchľujeme si ju vďaka vysokým topánkam s úzkou špicou. Aj kladivkové prsty sú výsledkom tesných topánok. Okrem deformácii nám hrozia plesňové ochorenia a mykotické infekcie. Ak sa nedokážeme zaobísť bez vysokých tesných ihličiek, nosme ich cez deň  čo najkratšie a striedajme s obuvou, v ktorej nám prúdi na chodidlá vzduch, lebo teplo a vlhko poskytuje ideálne podmienky plesniam. Tesné topánky sú veľmi zlou voľbou najmä pre diabetikov, ktorí mávajú vážne problémy s nohami. 

Mužom síce nehrozia vybočené prsty, o to väčší pozor si musia dávať na ponožky. Nemali by mať na nich tesnú gumu, ktorá spôsobuje opuchy členkov. Je to záležitosť lymfatického systému, ktorý je ako rieka a čokoľvek ju prehradí, zastaví sa jej tok.

Malá podprsenka

Podľa prieskumu väčšina žien nevie, akú má veľkosť podprsenky. Objem v tej časti tela sa totiž často mení, či už priberaním, chudnutím alebo silikónmi. Preto nosiť dlhé mesiace jednu podprsenku bez premerania si obvodu a košíkov je risk. Malá a tesná podprsenka môže spôsobiť bolesť chrbta a ramien a neskôr i problémy s dýchaním. Neodporúčajú sa push-up podprsenky, pretože obmedzujú pohyb kľúčnych kostí a horných rebier a okrem bolestí a problémov s dýchaním vedú k ochabnutiu prsného svalstva. 

Doprajme preto našim nohám i celému telu slobodu, voľnosť a veľa vzduchu, zaslúži si to.

Share