KRÁSA

Čoho sa vyvarovať pri formovaní postavy

coho-sa-vyvarovat-pri-formovani-postavy

Cvičíte, posilňujete, beháte, denne máte pohyb či už v  posilňovni alebo v prírode a napriek tomu sa vám stále nedarí schudnúť? Alebo schudnete, ale pri menšom prehrešku v jedle sa vám vráti váha, ku ktorej ste sa tvrdo dopracovali? Chyba bude možno práve v skladbe a výbere potravín po cvičení, kedy chcete doplniť stratenú energiu a vypotené živiny. Dá sa totiž nájsť zdravá a menej kalorická náhrada.

Slané občerstvenia 

Na  tréningu zvyčajne vypotíte toho viac ako treba, a keďže z tela odchádzajú s vodou aj živiny, vrátane draslíka, telu sa potom žiada doplniť ho niečím slaným. Nech vás akokoľvek láka diétna šunka, alebo slané keksy, oriešky či iné slané pochutiny, odolajte im a nahraďte ich banánom, ktorý má vysoký obsah draslíka alebo kúskami sušeného ovocia.

Sladkosti a limonády 

Nič nie je horšie, ako popíjať pri cvičení či behaní sladké perlivé nápoje a limonády. Obsahujú neskutočne veľa kalórií, a cukor, ako je známe, má dlhodobé devastujúce účinky na telo, a jedným z nich je aj spomalenie metabolizmu. Práve metabolizmus hrá v procese chudnutia dôležitú úlohu – čím je rýchlejší, tým je rýchlejšie aj chudnutie. Ak máte naozaj pocit, že potrebujete piť niečo iné než vodu a prírodné ovocné šťavy, dajte si nesladený ľadový čaj. Ten vám poskytne potrebnú hydratáciu a zaženie chuť na sladké. 

Jedlá z fastfoodov

Týmto lákadlám sa zďaleka vyhýbajte, aj keď sú akokoľvek chutné. Dnes už každý vie, že chuť jedlám dodáva práve tuk a všetky jedlá tukom a olejmi nasiaknuté sú vysoko kalorické, rýchlo sa z nich priberá a okrem toho zvyšujú hladinu LDL cholesterolu, teda toho zlého, v krvi a v dlhodobom horizonte zvyšujú riziko ochorenia srdca. Treba vždy myslieť na cieľ – zbaviť sa tuku, a nie ho zvýšiť.

Surová zelenina 

Surové ovocie a zelenina by mali byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy, ale pri pravidelnom cvičení a po tréningu, keď vaše telo spotrebováva takmer všetku svoju energiu a spaľuje veľké množstvo kalórií, sa jej treba vyvarovať. Surovou zeleninou totiž nedoplníte stratu cenných živín, vitamínov a minerálov a nemôžete pomôcť udržiavať stabilnú rýchlosť metabolizmu. Po fyzickom výkone potrebujete doplniť aj vlákninu a predovšetkým bielkoviny na podporu stavby svalovej hmoty. 

Mliečna čokoláda 

Mliečna čokoláda je vysoko kalorická, ak ju však konzumujete s mierou, môže byť skutočne aj prospešná. Vedecké štúdie ukázali, že mliečna a horká čokoláda môžu zlepšiť pamäť a posilniť kognitívne funkcie. Navyše horká čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú riziko rakoviny, a tiež úspešne bojujú s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky tela. Ak teda máte 

chuť na sladké, dajte si čokoládu pred tréningom, nikdy nie po tréningu. Len tak bude šanca spáliť prijaté kalórie a zároveň si dopriať sladké potešenie.

Cestoviny a biele pečivo 

Po cestovinách sa človek zvyčajne dostatočne nasýti, ale nie sú dobrou voľbou po tréningu. Vaše telo potrebuje kvalitnými uhľohydrátmi nahradiť glykogén, o ktorý ste prišli počas tréningu, a hoci sú cestoviny plné sacharidov, nie sú tým najlepším zdrojom. Rozhodnite sa radšej pre celozrnný toast alebo sušené ovocie. V každom prípade sa veľkým oblúkom vyhnite bielemu pečivu a koláčom.

Share